‘JE LICHAAM, JE DANS’

Zachte kracht, krachtige zachtheid

 

Zaterdag 23 okt / 12 maart /  9 april / 21 mei / 25 juni 2021-2022 van 10.00 – 17.00 uur

Houd je je met veel plezier en aandacht bezig met dans en zou je je hierin verder willen verdiepen? Deze workshops vergroten je lichaamsbewustzijn en maken je dans veelzijdiger.

In deze 2e reeks workshops onderzoeken we de verschillende kanten van kracht. Hoe dans je krachtig op een ontspannen manier, hoe zet je zachtheid in als kracht?

 

De basis van de lesdagen wordt gevormd door oefeningen en dansimprovisatie.

De lichaamsgerichte oefeningen geven inzicht in de werking van het bewegende lichaam. We passen deze fysieke ervaring toe in beweging en drukken deze uit in dans. De meer genuanceerde en gevarieerde bewegingen verrijken je dans met nieuwe mogelijkheden, vergroten je bewegingsidioom en maken je bewuster van je dans.

Kracht kan explosief en onverwacht zijn, maar ook zacht en verstild, staccato of vloeiend. De nuances van kracht ontdek je ook door vergelijkingen met processen in het lichaam, zoals de bloedsomloop en het lymfestelsel.

Daarnaast gaan we op zoek naar de beleving die voortkomt uit de fysieke thema’s, om je keuzemogelijkheden verder uit te breiden.

 

Zachte kracht - 23 oktober 2021

Flow - 12 maart 2022

Ont-Spanning - 9 april 2022

Explosiviteit en verstilling - 21 mei 2022

Verbinding - 25 juni 2022

 

Naarmate de dag vordert wordt je dans rijker en vrijer. Een mooie opbrengst van je eigen onderzoek!

De cursus wordt begeleid door Maurits Dijkstra en Sandra Steen.

Maurits is Bodylanguage coach en opgeleid in Somatic Movement. Sandra is eigenaar van DansLab en geeft sinds 2010 les in dansimprovisatie.

 

Workshops:

10.00 – 17.00 uur

Locatie: DansLab in Zwolle

Kosten: € 65,- per dag / € 55,- voor DansLab cursisten seizoen 2021-2022

Minimaal 5, maximaal 12 deelnemers

 

Opgave bij DansLab / Sandra Steen: danslabzwolle@gmail.com

 

Het lesgeld kan je overmaken op IBAN NL91 RABO 0377.3233.73 t.n.v. Sandra Steen

o.v.v. je naam en ‘Je lichaam, je dans’.

 

www.danslab-zwolle.nl        DansLab  DOAS          Mimosastraat 1          8013 SB        Zwolle

'BuitenSpel'

Zaterdag 6 juli 2019, Hulshorsterzand

Deze dansdag laat je ervaren hoe een grenzeloze ruimte, rust en tijd je aanwezigheid kan doen groeien. Op een grote zandvlakte, omgeven door bos, geef je ruimte aan je beweging. In verbinding met jezelf, de groep en de natuur ben je groter dan ooit.

Heerlijk buiten in de natuur, je blote voeten in het zand van de enorme vlakte. De ruimte wordt voelbaar en nodigt meer en meer uit tot grote bewegingen, dynamiek en spannende groepsimprovisaties.

In de ochtend onderzoeken we de locatie en de mogelijkheden om hiermee te spelen. Diverse oefeningen voor ruimtegebruik, tijd, rust, verbinding met de omgeving en met anderen geven je een scala aan tools om grip te krijgen op dit samenspel tussen mens en natuur. We onderzoeken ook hoe het zand en allerlei andere materialen kunnen worden geïntegreerd in de dans.

‘s Middags valt deze exploratie op zijn plek, wanneer we vanuit een hernieuwde concentratie als groep gaan spelen en improviseren. De schijnbare leegte van de zandvlakte komt tot leven in deze improvisaties.

 

Workshop:

Zaterdag 6 juli 2019 10.00-17.00 uur

Locatie: Hulshorsterzand bij Nunspeet, Parkeren op Parkeerplaats Hierderweg

Bijdrage: € 25,-

Opgave bij DansLab / Sandra Steen: danslabzwolle@gmail.com

Het bedrag à € 25,- kan je overmaken op IBAN NL91 RABO 0377.3233.73 t.n.v. Sandra Steen

o.v.v. je naam en ‘BuitenSpel’.

 

(Als het weer te slecht is wordt de dansdag geannuleerd of verschoven naar een andere datum.)

 

'Samenspel, dansimprovisatie in een groep'

Zaterdag 1 juni 2019

Voeg een speelse groep mensen, een inspirerend thema, bijzondere muziek en een flinke dosis creativiteit bij elkaar en ervaar de magie die ontstaat in een ‘instant composition’.

Een groepsdans waarin toeval de belangrijkste factor is; je weet nooit wat er gaat gebeuren…

Heb je ervaring met dans(improvisatie)? Verdiep je vaardigheden en verrijk je mogelijkheden met deze dag vol groepsimprovisaties, ook wel instant composition genoemd.

In de ochtend leggen we de basis die nodig is om houvast te krijgen voor het improviseren met een groep. Je ontwikkelt ‘voelsprieten’ om alert te kunnen reageren op anderen, om bewuste keuzes te maken in ruimtegebruik, timing en dynamiek.

Je ontdekt hoe je op een effectieve manier fysiek contact kan inzetten in het spel.

In verbinding met de groep word je uitgedaagd initiatief te nemen, lef te tonen, zichtbaar te zijn en je over te geven aan het toeval in de ontmoetingen.

‘s Middags vallen deze oefeningen op hun plek, wanneer we vanuit een hernieuwde concentratie als groep gaan improviseren èn naar elkaar gaan kijken.

Het laatste deel van de middag is open voor publiek, dat getuige mag zijn van deze verrassende vorm van dans!

Workshop:

Zaterdag 1 juni 2019 10.00-17.00 uur

Locatie: DansLab Zwolle

Kosten: € 45,-

Minimaal 6, maximaal 12 deelnemers

Opgave vóór 25 mei 2019 bij DansLab / Sandra Steen: danslabzwolle@gmail.com

 

Deelname is op volgorde van inschrijving. Je inschrijving is definitief als je € 45,- hebt overgemaakt op IBAN NL91 RABO 0377.3233.73 t.n.v. Sandra Steen te Zwolle,

o.v.v. je naam en ‘Samenspel’.

Bij annulering door de deelnemer na 25 mei 2019 wordt 50% van het deelnamegeld gerestitueerd.

 

(Deze workshop is in het kader van het IK TOON festival Zwolle.)

'Verhaal in Dans',

Zondag 25 maart 2018

 

Workshop voor dansers, bewegers en theaterspelers. 

“Mij interesseert het niet hoe mensen bewegen, ik ben alleen geïnteresseerd in wat hen beweegt.” Pina Bausch, choreografe.

 

In deze workshop geef je vorm aan dans en beweging van binnenuit.

Het gaat dus in eerste instantie niet zozeer over vorm en schoonheid, maar over het volgen van impulsen en laten zien wat erin je leeft.

Stap uit je eigen ‘cocon’ en laat zien wat jou beweegt!

Je dans of spel gaat er meer van leven. Het wordt een verhaal als je meer uitdrukking geeft aan emoties, gevoelens, beweegredenen en motieven. Spannender om naar te kijken en om te doen!

Je ontdekt nieuwe vormen van bewegen, een nieuwe bewegingstaal, buiten je voorkeurs

bewegingen om. Je dans wordt opener en is meer in contact met de mensen om je heen.

 

Durf jij uit je comfortzone te stappen?

Nieuwe, lelijke, mooie, en verassende kanten te laten zien?

Heb jij zin om samen en alleen verhalen in beweging te vertellen?

Doe dan mee!

 

Tijdens de workshop ga je aan de hand van theater- en dansoefeningen spelen met mimiek,

lichaamstaal, afstand en nabijheid. D.m.v. individuele en samenspel -opdrachten ontdek je hoe dit vorm kan geven in beweging en verhaal.

De workshop is geschikt voor dansers, die theatrale expressie in hun dans willen ontwikkelen en voor bewegers/ theatermakers die hun fysiek meer willen inzetten in spel.

 

Nienke Halma (1974) is zangeres, zang- en stemcoach. Daarnaast is zij geschoold in theater en dansexpressie en opgeleid tot logopedist, contact-clown en (kinder)yogadocent. Spelen, verbinden, improviseren, jezelf durven laten zien en horen is hierbij haar passie en rode draad. Ook anderen helpt ze hierbij graag, o.a.  in haar praktijk „In je Hum”, speelplaats voor stem en expressie. 

 

Sandra Steen (1972) is dansimprovisator en beeldend vormgever. Twee disciplines die uit dezelfde bron komen: een voorkeur voor grilligheid, beweging en het onvoorspelbare. Naast de reguliere lessen binnen DansLab, geeft Sandra dansperformances en organiseert zij gastworkshops, waarin de dans verdiept wordt met diverse specialisaties.

 

Workshop:

Zondag 25 maart 2018, 10.30 – 16.30 uur

Locatie: DansLab Zwolle

Kosten: € 65,-

Minimaal 6, maximaal 12 deelnemers

Opgave vóór 18 maart 2018 bij DansLab / Sandra Steen: danslabzwolle@gmail.com

 

Deelname is op volgorde van inschrijving. Je inschrijving is definitief als je € 65,- hebt overgemaakt op

IBAN NL91 RABO 0377.3233.73 t.n.v. Sandra Steen te Zwolle, o.v.v. je naam en ‘dansworkshop’.

Bij annulering door de deelnemer na 18 maart 2018 wordt 50% van het deelnamegeld gerestitueerd.

 

 

‘De oneindige ruimte in stem en beweging’

Zondag 2 juli 2017 

 

Deze workshop laat je ervaren hoe een grenzeloze ruimte, rust en tijd je aanwezigheid kan doen groeien. Op een grote zandvlakte, omgeven door bos, geef je de ruimte aan je stem en beweging. In verbinding met jezelf, de groep en de natuur ben je groter dan ooit.

Heerlijk buiten in de natuur, je blote voeten in het zand van de enorme vlakte. De ruimte wordt voelbaar en nodigt meer en meer uit tot grote bewegingen, stemmen die ver dragen, harmonieuze of juist schurende samenklanken en spannende groepsformaties.  

In de ochtend maak je kennis met de locatie en de mogelijkheden om hiermee te spelen. Diverse oefeningen voor verbinding, stemgebruik, beweging en overgave geven je een scala aan tools om grip te krijgen op dit samenspel tussen mens en natuur. 

In de middag vallen deze oefeningen op hun plek, wanneer we vanuit een hernieuwde concentratie als groep gaan spelen en improviseren.

Vanuit de vrijheid en ruimte in jezelf en om je heen ontdek je nieuwe mogelijkheden in stem en beweging. De schijnbare leegte van de zandvlakte komt tot leven in onze (groeps)improvisaties. De magie wordt voelbaar èn hoorbaar voor onszelf en de omgeving.

 

Nienke Halma (1974) is zangeres, zang- en stemcoach. Daarnaast is zij geschoold in theater en dansexpressie en opgeleid tot logopedist, contact-clown, en (kinder)yogadocent. Spelen, verbinden, improviseren, jezelf durven laten zien en horen is hierbij haar passie en rode draad. Ook anderen helpt ze hierbij graag, o.a.  in haar praktijk „In je Hum”, speelplaats voor stem en expressie. De natuur is voor haar een grote inspiratiebron. 

 

Sandra Steen (1972) is dansimprovisator en beeldend vormgever. Twee disciplines die uit dezelfde bron komen: een voorkeur voor grilligheid, beweging en het onvoorspelbare. De natuur is daarvoor haar ideale speelvlak. Naast de reguliere lessen binnen DansLab, geeft Sandra dansperformances en organiseert zij gastworkshops, waarin de dans verdiept wordt met diverse specialisaties.

 

Workshop:

Zondag 2 juli 2017 10.00-17.00 uur

Locatie: Hulshorsterzand bij Nunspeet

Kosten: € 65,-

Minimaal 6, maximaal 20 deelnemers

Opgave vóór 25 juni 2017 bij DansLab / Sandra Steen: danslabzwolle@gmail.com /

06-11017482

 

Deelname is op volgorde van inschrijving. Je inschrijving is definitief als je € 65,- hebt overgemaakt op IBAN NL91 RABO 0377.3233.73 t.n.v. Sandra Steen te Zwolle,

o.v.v. je naam en ‘De oneindige ruimte’.

Bij annulering door de deelnemer na 25 juni 2017 wordt 50% van het deelnamegeld gerestitueerd.

(Als het weer te slecht is -naar oordeel van de docenten- wordt de dansdag geannuleerd.)

 

www.danslab-zwolle.nl        DansLab  DOAS          Mimosastraat 1          8013 SB        Zwolle

Zanddans

Improvisatie op de zandvlakte. Film: Ayu Polak Filmprducties.